Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Halide verlichting

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Verlichting

De eisen en omstandigheden:

augustus 2004:
Ik fiets dagelijks dezelfde route, waarvan 7 km. naast een 80-km weg (op de rechter- of linkerparallelweg voor o.a. agrarisch verkeer). Op deze iets lager liggende ventwegen staan geen strepen, te hooi en te gras een enkel reflectorpaaltje. De berm varieert van 2 tot 5 meter. Ik fiets s'morgens links omdat rechts enorme groepen scholieren de kans op een frontaaltje groot maken. Links wordt ik echter verblind door de auto-koplampen zodat ik al vaker in de berm tot stilstand kwam, ondanks mijn 20-watt halogeenkoplamp.

Tegen het verblinden is niet erg veel te doen, wel kan ik proberen om veel licht te voeren, waarvan een deel links op de berm schijnt, zodat ik niet rechtstreeks richting auto's hoef te kijken, maar ietwat schuins naar links. En zo toch de kant van de weg te volgen.

hier bovenin veel tekst, onderin veel foto's ter vergelijking. Daarna nog wat naschriften over mijn ervaringen na verloop van tijd.
Waar kwam ik op uit

Naspeuringen op internet vestigden mijn aandacht op systemen met halide verlichting. Dat is identiek aan dat van de modernere auto's, die met dat blauwige felle licht. Een halogeen koplamp levert 2% van de verbruikte energie in de vorm van licht, de rest, 98% gaat weg in de vorm van warmte. Bij de Halide lamp ligt dit op 20% een energiezuinige vorm met een gasontlading. De batterij levert energie, welke door een zgn. "ballast" wordt opgevoerd tot 6000 volt. Vervolgens wordt een vlamboog getrokken, welke enorm veel licht geeft. Deze vlamboog wordt in stand gehouden met 100 volt. Er is een fabrikant in de wereld welke zo'n lamp maakt met een kleiner vermogen. Dat is Welch-Allyn. Het zijn handgemaakte lampen, en dat verklaart deels de hoge prijs. Diverse fabrikanten maken daar een unit van, dus de batterij, ballast, lamphuis en reflector. Zonder uitzondering zijn deze systemen behoorlijk kostbaar. Maar opmerkelijk is dat de eigenschappen ondanks dezelfde lamp toch enorm verschillen. Het maakt nogal uit van merk tot merk. Mijn oog viel op het merk Topeak, type Moonshine HID. Hierbij een prettig laag gewicht: 370 gram voor de compplete set van batterij en lamp tegen twee tot twee-en-een-half uur stroom. Het lampje brandt met 10 watt en is dimbaar tot 7 watt. De nederlandse importeur van Topeak wil het systeem niet verkopen "omdat ie dan ook reserve-onderdelen in voorraad moet gaan houden". In engeland zijn de systemen her en der te koop voor erg veel ponden. In amerika vond ik wel aantrekkelijke prijzen, relatief dan. 279 dollar. Door hulp van een bevriende amerikaan is het daar aangeschaft en naar mij opgestuurd. Met verzendkosten heb ik uiteindelijk 260 euro betaald. UIteindelijk is dat een koopje. Nu kan ik ze niet vinden onder de 360 dollar. Daar komen dan nog zeker 25 dollar bij voor transport, zeg maar 300 euro.
Eenmaal de beschikking over het systeem werd ik me ook bewust van enkele eigenschappen die iets minder handig kunnen zijn: de lamp slijt vooral door vaak aan en uit schakelen. Hij gaat 700 tot 1500 keer mee.....
Ik werk 4 dagen is 8 keer aanschakelen per week. Plus nog "eigen" fietsvervoer is zeg maar 12 per week. Ik denk het licht 6 maand te voeren, dus ruwweg 250 keer. Gaat ie drie jaar mee.....
even kort aan- en uitdoen is er dus niet bij. Zoiezo duurt het enige tijd voor de lamp brandt: drie seconden de knop indrukken en hij begint. Een minuut later is ie pas op volle sterkte. Dimmen en volop schakelen gaat wel snel.

Er komt een ongelooflijke bak licht uit dat lampje, zoveel is zeker!!
Zelfs schuin naar beneden gericht hoop ik dat dit in wintertijd geen problemen met verblinding gaat geven. Ik rijdt meestal in de dimstand. Ook uit praktische overwegingen: de lamp gaat dan 2.5 uur mee. Mijn reistijd is plm. 35 minuten over 16 km. Maal vier is dat twee uur en 20 minuten, en de praktijk wees al uit meer dan de 2.5 uur te branden. Dat kan in de winter aanmerkelijk teruglopen overigens.....
Maar nu kan ik twee dagen rijden met eenmaal opladen.

Verder zitten er erg veel accessoires bij voor de bevestiging. Ik heb de helmbevestiging genomen, hierop klittenband geplakt, en ook op de body van de Quest, net voor de linkerspiegel. Zo kan ik de set naar believen even weghalen bij parkeren etc. De aan/uitknop bevat ook enkele leds welke melden dat en hoe de lamp brandt. OOk de status van de batterij wordt weergegeven: vanaf een half uur voor het lampje definitief uitgaat brandt er een extra ledje, welke tien m inuten daarvoor gaat knipperen.
Voordeel van deze plaats is ook dat de schakelaar onder handbereik zit zonder dat ik de degelijk uitgevoerde set moet gaan losknippen. Los van of dat mogelijk is met die hoogspanning erin, of zit dat deel alleen in het lamphuis?.

Verderop zie je diverse soorten verlichting in/op de Quest, foto's genomen op een donker plaatsje.

12 watt halogeen

16 watt halogeen

20 watt halogeen

20 watt halogeen & 7 watt halide

20 watt halogeen, 10 watt halide

10 watt halide, je kan goed zien dat het licht witter, ja, wat blauwer is dan halogeen licht, wat weer veel geler of roder is van kleur.

Hier de complete set. Op de achtergrond glimt de koplamp, het rode lichtje is van de regelunit, en rechts zie je de batterypack. Momenteel brandt de lamp op 7 watt, anders had je een groen lampje gezien naast de rode. Erboven zie je een geel rubber vierkantje. Dat is de knop waarmee je de lamp aan en uit zet door drie seconden te drukken, en tussen 7 en 10 watt te schwitzen door kort te drukken. Het complete systeem weegt 370 gram, en daarop brandt de set dan 2 uur op 10 watt of 2.5 uur op 7 watt. De 14.4 volt Li-Ion batterij heeft een capaciteit van 2 Ah. Als de accu terug begint te lopen gaat een tweede rode led branden, en valt de 10-watt lamp terug naar 7 watt. Dan heb je nog een half uur licht. Met de huidige temperaturen van plm. 17 graden gaat de set overigens langer mee dan beloofd. Dat betekent dat ik ruim twee dagen kan forensen op vrnl. 7 watt. Met koude zou dit minder moeten zijn.... Dat moet ik nog ervaren natuurlijk.

close up van de koplamp, ik zal eens kijken of er een dag-foto kan komen.....
Januari 2005
Inmiddels heb ik enkele maanden ervaring, en nu rijdt ik midwinter ook volledig in het donker. Het verblinden door auto-lampen blijft onverminderd vervelend. Maar deze koplamp voorkomt dat ik de weg niet meer kan zien: door naar linksvoor te kijken (de auto's rijden voor mij rechts) zie ik prima de scheiding tussen asfalt en gras, en dat is voor mij voldoende informatie. Kortom: eindelijk tevreden met mijn verlichting. Hij brandt de ene keer langer dan de andere keer op een acculading. Meestal houdt ie het twee dagen vol, dat is plm. 70 minuten per dag = 2 uur en 20 minuten. Ik laat de lamp vrijwel uitsluitend op de lage stand staan, dus 7 watt. Met 10 watt haal ik twee dagen absoluut niet, en moet dan elke dag opladen. Vreemd vindt ik wel dat een laadcyclus plm. 5 uur duurt, wat volgens de papieren 2 a 3 uur zou moeten zijn. Ik vraag me af of dit komt omdat de lader geschikt is voor zowel 50 als 60 hertz stroom, en van 110 tot 240 volt. Maar het maakt niet uit, de lamp werkt naar volle tevredenheid!!
juni 2006

De lamp heeft een seizoen heel goed gewerkt. Maar bij het begin van mijn tweede seizoen gaf ie de geest. Navraag bij Topeak gedaan (de nederlandse importeur Futurumshop gaf al aan niets in deze te willen betekenen)maar ook Topeak heeft op diverse mails nooit gereageerd. Deze winter dus maar weer doorgemodderd met de verlichting die ik al had.

Ten einde raad heb ik Frans Grotepass gevraagd of hij eens wilde kijken wat er aan schortte. (Frans heeft zelf sets gemaakt op basis van dezelfde Welch-Allyn lamp) en hij wilde dit best doen. (Frans heeft ooit mijn Appelweder van mij overgenomen)

De lamp zelf bleek de geest te hebben gegeven: als particulier is het niet mogelijk om hem te bestellen tenzij je dit over verschillende schijven wilt doen wat een astronomische aanschafprijs oplevert. Een kompleet nieuwe set is dan al snel goedkoper. Gelukkig wist Frans hier een oplossing voor. Binnekort heb ik weer een werkende set voor het komende winterseizoen. Gelukkig!! Dank Frans!!
Naschrift juli 2006:
Daarnaast heb ik de zwaardere accu van 4 Ah besteld, die mij een periode van 4 uur licht belooft. Via mijn momenteel nog in Seattle wonende buurvrouw wat wederom het nodige scheelt. En natuurlijk, ik ben nu een aardig kapitaal kwijt aan verlichting. aanschaf 260 euro, aanschaf twee lampjes wegens defect en reserve 160 en een nieuwe accu 160 euro. Aan de andere kant: als ik een auto had gehad, dan kon ik die voor dit bedrag twee maand rijden, en was het geld ook op. Nu hoop ik weer een tijd vooruit te kunnen en kan ik blijven fietsen zonder het zicht op de weg te verliezen.

Naschrift oktober 2006:

De accu bleek niet leverbaar in amerika, geld terug gekregen. Daarna besteld in engeland, voor 180 euro. Accu bleek kapot, teruggestuurd a 13 euro en ik krijg weer een nieuwe. Dat betekent dus bijna 200 euro voor alleen een accu. Hij is niet goedkoop in aanschaf, en niet goedkoop in onderhoud, zoveel is zeker.Maar ja, deze lamp voldoet tenminste wel aan de eisen die ik er aan stel........ Geef mij de zomer maar.....
Inmiddels is de accu niet eenmaal, maar tweemaal bij aankomst niet werkend gebleken. De derde keer kreeg ik hem volgeladen aan, en heb ik er zelf enige maanden mee kunnen rijden. Maar nu is ook die kapot gegaan. Hij laat zich dan helemaal niet meer opladen, het lijkt wel of er een soort zekering in zit die laden tegenhoudt.

De engelse leverancier, All Terrain Cycles, wil me graag goed helpen. Maar zij kunnen ook niet meer dan het stukke onderdeel naar de importeur sturen natuurlijk. Nu hebben ze me gevraagd om de accu met lader en lamp naar hun te sturen. Ik heb gevraagd om dit in April te mogen doen omdat de lamp met de oude accu nog wel werkt. En ik de lamp nog nodig heb voor het rijden in het donker. Geen probleem.
Ik zal hier nog meer laten weten.

Redactie

Reacties (0)