Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Kettinggeleiding

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:24

Categorieën: Ketting/geleiding/af

Ik heb onlangs de kettinggeleiding van m'n Zephyr veranderd van onderlangs naar bovenlangs. De wrijving mag nog wel verminderd worden, maar toch bevalt het wel.

Hier zie je de nieuwe situatie, de ketting bovenlangs geleid. De voordelen spreken voor zich, denk ik.

Maar het nadeel is niet van de lucht. Het zorgt voor een enorme weerstandstoename, en daarbij ook herrie. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor zijn de twee kettingbuizen, van die Tyleen waterleidingbuizen. Die koop je in een rol van 10m, en zijn dus behoorlijk krom. Hierdoor loopt de ketting enorm tegen de rand- en wanden te schuren.

Ook wordt mijn (regen)broek flink vies bij de kettingrollen, mede doordat één rol niet meedraait. Dat lossen we wel op.

Ik ben nu bezig met het maken van een kettingkast, mooi sierlijk, van polyester. Dit zal de twee nadelen grotendeels opheffen hoop ik.

Hier is de nieuwe polyester omkasting te zien. Hij ziet er zo lelijk wit uit omdat ie is geschuurd, om nog geschilderd te worden. Eerst maak ik echter wat proefritjes, misschien moet er nog wat aan veranderd worden.
De cirkelboog die mist, is om bij draaiing van het voorwiel de omkasting niet te raken.

En het zijaanzicht. De vorm ben ik op zich wel tevreden over. Hopelijk is tie na een grondige schilderbeurt (en een beetje plamuur) ook mooi strak.
Wat me wel tegenstaat is dat mijn bovenbeen ertegenaan komt bij het fietsen. Niet ernstig, maar bij lange afstanden (>1.5hr) ga je het wel voelen. De kettingkast moet zo mogelijk dus wat kleiner worden om dit op te lossen. Versie 2 volgt...

---
Inmiddels heb ik een versie 2 gemaakt. De bovenste twee kettingrollen zitten niet meer naast elkaar, maar onder elkaar. De onderste is vervangen door een kleinere rol. Een 4mm dik hoekstaal is gebruikt om de rollen aan te bevestigen, en zelfs dit verbuigt nog :-(
Volgens de methode van Danny Siepman zou het gat in het frame gebruikt kunnen worden voor de bovenste kettingrol, maar bij mij komt dan de onderste in aanraking met de band bij het sturen. Ik voeg nog foto's toe waar je dit op kan zien.
De kettingkast is geimproviseerd met aluminium hobbyplaat en ducktape. Bevestiging hiervan is met tiewraps boven en onder.
Dit is de oude situatie. Helaas vrij slecht te zien, maar hier is de ketting nog onderlangs geleid. De stukjes rood die je ziet op de voorvork en kettingbuis zijn duck-tape.

De fiets van Danny Siepman, de ontwerper van de fiets.
http://www.zephyr.nl/

Hij heeft de ketting rechtstreeks lopen.

Dit is de kettinggeleiding bovenlangs van ene Dijkstra, dit slechts als referentie van een mogelijke oplossing.

De bovenlangsgeleiding van de ketting. De twee kettingrollen boven het voorwiel zitten dus boven elkaar en de twee onder de zitting zitten naast elkaar.

Dit is de eerste kettingkast, van polyester (zwart geschilderd). Dit paste niet op deze setting, maar wel toen de twee bovenste kettingrollen nog naast elkaar zaten.

De tweede kettingkast van dun aluminiumplaat. Dit was de bedoeling een tijdelijke te zijn...

De uiteindelijke kettingkast, van carbon. Deze heb ik tevens zo gemaakt om te experimenteren met positieve en negatieve mallen voor het werken met composieten. De kettingkast weegt 100gram. De bevestiging onder is met de bout van de kettingrollen. De bevestiging bovenaan is met een tie-wrap aan een speciaal ringetje aan de onderste kettingrol en een tie-wrap aan de stuurbuis.

Redactie

Reacties (0)