Fietsspecial in de Volkskrant: riemaandrijving

Gepubliceerd op

In het katern 'Reizen.', van 2 maart, een fietsbijlage over riemaandrijving i.p.v. een ketting

Naast, mooie, verhalen van fietsvakanties (o.a. met de kinderen) en fietsbestemmingen, staat er ook stukje over riemaandrijving (tandriem, beltdrive), op de standaard fiets.
Geen kettingkast, geen derailleur (wel een naafversnelling).

Voordeel: schoon geen onderhoud (aan de riem), stil, en gaat langer mee. Rijdt soepel en direct (wat dat ook moge zijn, red.).
'Nog zo'n innovatie die sceptische fietsavonturiers aarzelend omarmen'. En hoe staat het met de ligfietswereld?
Of het allemaal rozengeur en maneschijn is? idworx is gedeeltelijk teruggekomen van beslissing om geen gebruik meer te maken van riemaandrijving.

Zie ook Falkman of de Wereldfietser.

Reacties

Icarus op ma 04 mrt 2013 om 18:59

Rij nu anderhalf jaar op een city bike van het merk Kalkhoff met deze aandrijving. ik gebruik hem in alle weersomstandigheden voor het dagelijkse woon-werk verkeer en de boodschappen doen. Ondertussen 5000 km afgelegd naar volle tevredenheid.
Geen onderhoud meer aan ketting of deraileur, alleen af en toe afspoelen met de tuinslang en een beetje silicone spray erop.

Wacht met smart op een ligfiets met zo'n aandrijving

trikelover op ma 04 mrt 2013 om 19:52

De vraag is bestaat er een riem die lang genoeg is voor een ligfiets?

Karper1 op ma 04 mrt 2013 om 20:11

Ja hoor , ik werk in de procesindustrie en daar worden zulke lange riemen (snaren genoemd) gebruikt en doen de overbrenging tussen een elektromotor en een vliegwiel wat op een as geklemd is., ze moeten alleen goed strak gespannen worden anders gaat het klapperen met die lengte.

walter op di 05 mrt 2013 om 17:49

Voor zover ik weet is het voor de meeste ligfietsen niet bruikbaar. De riem mag namelijk niet naar binnen gebogen worden. Dat maakt achterwielaandrijving onmogelijk, aangezien je daar vrijwel altijd een kettingrol nodig hebt die de ketting omlaag drukt.

Bij voorwielaandrijving heb je het probleem dat de riem erg kwetsbaar is. Een systeem met torderende ketting is daardoor niet mogelijk, je moet naar een flevobikeachtig systeem toe.

Daarbij hou je het probleem dat er geen derailleursysteem voor bestaat. Je hebt dus sowieso een naafversnelling nodig, met alle nadelen van dien. De nadelen van een derailleurversnelling heb je op een ligfiets veel minder door de lange rechtlopende ketting en doordat het crankstel niet direct achter het voorwiel vuil zit te happen.

Ik zie het niet gebeuren dat een riemaandrijving veel toe gaat voegen aan een ligfiets, laat staan dat het qua efficiëntie, gewicht, onderhoud en betrouwbaarheid in de buurt van een goed derailleursysteem komt.

Icarus op di 05 mrt 2013 om 18:41

@ Walter,

De huidige naafversnellingen gaan al tot 11 versnellingen. Op mijn ligfiets heb ik een dualdrive versnelling met 3 naaf en 7 derailleur versnellingen = 21 versnellingen. Voor mijn ideale ligfiets zag ik een constructie voor me van b.v. 1 snaar van trapas naar een tussenas met 3 naaf versnellingen. Vervolgens 1 snaar naar het achterwiel met een naaf versnelling met 8 versnellingen.

De snaar aandrijving op mijn city bike is lichter en zeker betrouwbaarder en veel minder onderhouds gevoelig als de ketting en derailleur van mijn ligfiets.

Als de constructeurs de uitdagingen voor het toepassen in een ligfiets concept van dit type aandrijving aangaan is dit volgens mij de aandrijving van de toekomst

Ligfietsger op di 05 mrt 2013 om 19:56

Rohloff tot 14 hoor ..... tussenas brrrrr.....

Minder onderhoud is waar, maar het is ook nog een nieuw product waar we eigenlijk nog niet zoveel van af weten. Zo'n riem kost ook gewoon zo'n 80-100 euro en na zo'n 10.000 km is het mooiste er ook wel van af.

Dat ze 4-5 keer langer meegaan dan een ketting vind ik best wel een fabeltje, want ik rij redelijk probleemloos 10.000 km met een ketting voor ik hem vervang, en zelfs dan is het nog maar de vraag of dit echt al nodig is, ik zie zo'n riem geen 40.000-50.000 km meegaan.

Stel dat je in jouw voorbeeld 2 riemen nodig hebt, haal je geen besparing tov. kettingen ..... kom op vakantie maar eens om een nieuwe riem als je hem nodig mocht hebben.

Daarnaast moet een fiets een voorziening hebben om een riem op spanning te zetten, ook weer niet zo eenvoudig en er zijn geen riemspanners die veringen van de ligfiets kunnen opvangen.

Wat nog niet is, zou best eens kunnen komen, maar ik zie het zo gauw nog niet gebeuren.

j.postema op wo 06 mrt 2013 om 22:29

Ik moet eerst nog zien dat de riem minder onderhoud nodig heeft. Ik reinig mijn ketting namelijk nooit, (ik smeer hem iedere tocht) dus een keer per jaar vervang ik hem preventief en dat is alles.

Derailleurs zijn bij mij nog nooit kapot gegaan (Shimano LX op bukfiets, SRAM X9 op mijn ligger). Relatief goedkoop, beter verkrijgbaar en ook eenvoudiger zelf de repararen.

Het gewichtsvoordeel van de riem wordt weer ongedaan gemaakt door de zware versnellingsnaaf. Ook vraag ik mij af wat de riem bijvoorbeeld van een valpartij en zijdelingse krachten vindt. Ik las dat de riem in de winter ook problemen kan veroorzaken.

G op do 07 mrt 2013 om 00:07

Als je riemaandrijving op een fiets wilt toepassen moet hij a) goed gespannen kunnen worden en b) goed uitgelijnd kunnen worden. Vooral dat laatste gaat op een ligger het struikelblok zijn. Een traditionele ligfietsconfiguratie gaat nooit stijf kunnen zijn.
Ga maar na: idworx (niet de minste) vermeld vol trots de aanpassingen die ze aan hun evo-frames hebben gedaan teneinde riemaandrijving mogelijk te maken, impliciet geven ze daarmee aan dat de bestaande frames ronduit te slap waren.

Overigens: neem even 30seconden de moeite om je te informeren en je ziet dat twijfel over duurzaamheid gestoeld is op koudwatervrees. De probleemloze kilometrages zijn hoog en dat is niet meer dan logisch: al decennia rijden er oa Harley's, BMW's, Ducati's etc met gates. Die leveren iets meer dan onze 1/3 pk op het achterwiel. Mocht je op reis onzeker zijn dan gooi je voor €59 een reserveriem á 80gram in je tas.

walter op do 07 mrt 2013 om 16:22

Het is een vergissing om riemen voor motorvoertuigen en industriële toepassingen te vergelijken met riemen voor de fiets. Bij auto's en brommers is het rendement namelijk veel minder belangrijk; de benzinepomp is geduldig. Bij fietsen telt elke Watt, en daarom worden in de fietsriem carbonvezels toegepast. Deze zijn stijf maar kwetsbaar. Vandaar dat de riem niet naar binnen gebogen mag worden, en dat je voorzichtig moet zijn bij montage. Het laatste is erg leuk bij een lekke achterband.

Misschien heeft de riem minder onderhoud dan de ketting, je moet toch echt naar het totaal kijken. Tegen de tijd dat je bij een SRAM X.0 achterderailleur de eerste wieltjes vervangt, heb je bij een versnellingsnaaf al vier keer de olie ververst.

Ligfietsger op do 07 mrt 2013 om 21:31

Olie verversen ...... we rijden al 30.000 km rond met een "test" Rohloff zonder de olie te verversen (gewoon als test, om te kijken wat kan zonder onderhoud).

Behalve bij de Alfine 11 (en Rohloff) zijn alle andere naven vet gevuld ...... of je mag verwachten dat een "gewone" naaf 20.000 km mee gaat, waarschijnlijk wel, maar dat is erg afhankelijk of je er netjes mee om gaat en of je spanningsloos schakelt of juist niet ......

Arjan_V op vr 08 mrt 2013 om 10:36

Wij hebben als test een Rohloff in een Versatile een aantal jaren zonder olie laten lopen!
Wel eerst ongeveer 1000Km met olie, daarna gespoeld, nieuwe olie er in, even mee gefietst en daarna leeg laten lopen, jaren probleemloos mee gefietst.

Een van onze GreenMachine (uiteraard ook met Rohloff) klanten is de 100.000 km ruimschoots gepasseerd, met af en toe een olie wissel. en de kilometers tikken nog steeds door.

Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat een kettingaandrijving de beste oplossing is voor een fiets, mits je de aandrijving afsluit van alle weersinvloeden, waaronder zand en pekel.

Voor ons geen riem, cardan, of wat voor aandrijving dan ook totdat iemand ons kan overtuigen van het tegendeel!

walter op zo 10 mrt 2013 om 13:05

Op een ligfiets heeft de ketting dermate minder te lijden dan op een traditionele fiets, dat je ook naar een geheel open ketting nauwelijks omkijken hebt. Af en toe de oliespuit er op, vooral niet schoonmaken en rijden maar. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je kwaliteitsonderdelen koopt en de fiets 'snachts binnen zet.


Bij het onderhoudsarm maken van een ligfiets, zijn remmen, wielen, kabels, balhoofden etcetera vaker de bottleneck dan de aandrijving. Tenminste, dat is mijn ervaring sinds ik ben overgestapt op de wat duurdere derailleurs en cassettes van SRAM.

MaartenSneep op zo 10 mrt 2013 om 23:10

@G Let overigens ook op dat idworks het welliswaar mogelijk maakt om een riem te monteren, maar dan wel alle garantie afwijst:
We maken u erop attent dat uzelf respectievelijk uw dealer aansprakelijk zijn voor (gevolgen van) de ombouw naar riemaandrijving van uw idworx-bike. Schade aan de riemaandrijving en door de riemaandrijving veroorzaakte schade vallen niet onder de garantie van Bike Basics.

G op ma 11 mrt 2013 om 11:59

Idworx/GG is in 't openbaar anti-riem. De idworx-spagaat is een oefening die slechts een enkeling beheerst. De klanten en dealers aanschouwen dit met verwondering.
Er zijn niet heel veel dealers die de tools hebben om naar riemaandrijving om te bouwen, er zijn er nog minder die de toestemming van Rohloff hebben om zulks te doen.

nvanderwal op ma 11 mrt 2013 om 17:57

Geen omkijken naar een ketting ben ik het niet met Walter eens. Na regen of nattigheid op de weg is schoon en droogmaken zeer aan te raden. Er zit dan nogal wat zand tussen de ketting, wat slijtage en snelheidsverlies geeft. En een schone ketting rijdt gewoon veel prettiger en geeft een minder vieze broek.
Overigens vind ik kettingaandrijving zo goed, dat ik het hele verhaal riem wel afwacht totdat het een soort van standaard is en de winst ervan duidelijk is.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.