Innegra toegepast bij productie Quest

Gepubliceerd op

Velomobiel maakt bekend dat ze zijn overgestapt naar een nieuwe vezel ter versterking van het omhulsel van hun velomobieltypen. Ondanks dat deze verbetering eigenlijk onzichtbaar is zijn de verwachtingen ervan erg hoog.

Het materiaal heet Innegra en het zit dus vanaf de questen die vanaf nu worden uitgeleverd.
De fabrikant heeft deze video op Youtube staan waaruit de eigenschappen van het materiaal blijkt.

Tijdens een bedrijfsbezoek deze morgen heeft de redactie een lange lijst met interessante nieuwtjes en ontwikkelingen gehoord die uitgeschreven zullen worden naar het blad Ligfiets&. Word lid om het blad te ontvangen en daarmee tevens de initiatieven van de vereniging te steunen. Ook ligfiets.net is een van de initiatieven van de vereniging!

Reacties

ssj3gohan op wo 28 okt 2015 om 14:59

Voor de technici onder ons; Innegra is een polyolefin, oftewel het soort plastic dat o.a. wordt gebruikt voor krimpkous en draadbescherming. De eigenschappen zijn goeddeels vergelijkbaar met Kevlar ('Twaron') in dat het een bijzonder taai en buigzaam vezelmateriaal is. Het wordt toegevoegd aan koolstofvezel en glasvezel constructies om deze meer taaiheid te geven, wat ten goede komt aan de reststerkte na bijv. een botsing. Waar puur koolstofvezel extreem broos is en geen reststerkte heeft als het eenmaal bezig is te breken (het 'knapt in tweeën, net als glas'), zorgt de toevoeging van polypropyleen ervoor dat onderdelen grootendeels intact blijven onder grote puntlasten.

Innegra is een merknaam voor een mix van polyolefinen die goede stabiliteit heeft en erg goed gematcht is aan koolstofvezel. Maar ze hadden net zo goed Twaron kunnen gebruiken, een merknaam voor Aramidevezel. Voegt allebei ruwweg evenveel gewicht en volume toe, heeft ruwweg dezelfde impact strength. De grote hoop is dat polyolefinen goedkoper kunnen worden dan aramidevezel, maar dat is momenteel nog niet echt het geval (voornamelijk omdat aramide al veel schaalvoordelen heeft). Ik ben benieuwd wat precies de redenen zijn voor velomobiel.nl voor deze specifieke oplossing.

marcel82 op wo 28 okt 2015 om 15:27

vierlagen carbon velo... blijven ze wel langer heel maar de prijs kaartjes zullen wel omhóóóóóg schieten dan lijkt mij

pietandringa op wo 28 okt 2015 om 15:51

Misschien kan met deze vezel het gewicht verder omlaag om de concurrentie met o.a. de DF aan te kunnen?

jack op wo 28 okt 2015 om 16:07

@Marcel, het zijn en blijven twee lagen carbon

@Emile, het gaat vooral om de reactie van de body op het moment dat er een ongeluk is. Hierover gaat het stuk ook wat in Ligfiets& wordt geschreven.

ssj3gohan op wo 28 okt 2015 om 16:44

@Jack: uiteraard, dat is de enige reden om zoiets te gebruiken.

@Piet: Nee, natuurlijk niet. Het toevoegen van deze vezels zorgt juist alleen voor extra gewicht. De vezels hebben geen structurele functie; het is een heel erg zwakke plasticsoort vergeleken met koolstofvezels. Bovendien zorgt het voor extra matrixgebruik, wat ook extra gewicht toevoegt. Het dient puur zodat de carrosserie beter tegen puntbelastingen (botsingen, e.d.) kan.

pietandringa op wo 28 okt 2015 om 18:28

@Emile: ik kan mij niet voorstellen dat Velomobiel de fietsen zwaarder gaat maken enkel en alleen om een fiets te maken die beter tegen puntbelasting kan. We zullen zien wat Velomobiel hier over te zeggen heeft.

jack op wo 28 okt 2015 om 18:40

Wat velomobiel hierover gezegd heeft en wat ik ervan heb begrepen staat al in de reactie. En dat ook andere velomobielbouwers mogelijk interesse hebben verwacht ik ook want ik kwam er wel wat andere bekenden tegen.

G op wo 28 okt 2015 om 20:28

Er crashen nogal wat velomobielen. Kan me voorstellen dat fabrikanten niet gelijk aansprakelijk gesteld willen worden voor letsel, als dat al niet ergens is voorgekomen.



Het valt me tegen dat dergelijke ontwikkelingen pas na een jaar of 15 aandacht lijken te krijgen. (Wellicht zijn de ontwikkelingen gericht op veiligheid voor de gebruiker er al langer, in dat geval zou ik het onlogisch vinden als een fabrikant daar niet vol op heeft ingezet). Ook gezien de discussie over de veiligheid van carbon die in elk geval in DE al geruime tijd gevoerd wordt (/werd).

ssj3gohan op wo 28 okt 2015 om 22:26

Oh, dit is lang niet de eerste velomobiel met aandacht voor impactbestendigheid. Mijn favoriete (doch helaas nog steeds iets buiten budget zijnde) Versatile/Orca heeft rondom Twaron.

Bestendigheid tegen puntbelasting is iets dat niet alleen van belang is voor botsingen. Koolstofvezel is extreem sterk in de trekrichting en tegelijk erg licht. Dat maakt het dus aantrekkelijk om super-dunwandige monocoques te maken die prima de normale rijkrachten kunnen verwerken. Maar het is ook heel erg broos en breekt gemakkelijk als je er krachten op zet die niet in het vlak van de vezel liggen. Je hebt dan prachtig superlicht koolstof dat theoretisch mooi werkt, maar zodra per ongeluk een schaap op je fiets besluit te gaan liggen (wat zelfs mij in de Alleweder een keer bijna is overkomen) ligt je fiets letterlijk aan gruzelementen.

De toevoeging van aramide of polyolefinevezel heeft geen structureel voordeel bij het gewone gebruik en is in feite niks anders dan 'verzwaring' van de fiets - maar het maakt het composiet ontzettend veel beter bestand tegen die praktische omstandigheden die - wel of niet door eigen toedoen - soms nou eenmaal gebeuren. En in plaats van dat je fiets onbruikbaar is of vele honderden euro's aan reparatiewerk nodig heeft, kun je er dan gewoon mee doorrijden.

Het is dus niet alleen bij botsingen nuttig; het is gewoon een praktische toevoeging. De fiets wordt er ontegenzeggelijk zwaarder van dan strikt noodzakelijk, maar dit is een kleine prijs om te betalen voor een uiteindelijk langere levensduur en betere veiligheid. De hele quattrovelo is überhaupt ontworpen voor betere veiligheid, dus het is goed dat ze niet alleen kletsen maar ook doen :P

Ik verwacht ook niks anders, velomobiel.nl is een goeie toko die weet wat ze doen.

bertvanbrakel op za 31 okt 2015 om 18:18

een goede ontwikkeling om de impactresistentie en veiligheid in het verkeer te verhogen.
Ik zou zelf wel eens een vergelijking tussen Innegra en de andere moderne kunststoF : Curv van de firma Propex willen zien. Curv is ook een uiterst lichte gewapende kunststof, die ook nog thermoplastisch is en extreem impactresistent. Deze kunsstof wordt onder andere gebruikt in de lichtste reeks Samsonite rolkoffers en in ijshockey materialen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.