Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Bram Moens ontwerper van het jaar, winterrit, verkeerslicht en de aluminium fiets, Sinterklaas surprise, Xshifter Wireless shifter, Rotterdam nogmaals, meer fietsen dan auto's, energiebron, drie kwartier stevig fietsen na een Mars, ledenformulier, kerstsfeer, lichtjes voor de Mulsanne, spiegels, fietskleding, opgetuigd, op slot, papegaai met trike

Bram Moens ontwerper van het jaar

Bram Moens van M5 heeft de prestigieuze prijs Ontwerper van het jaar 2016 ontvangen.
Hoofdredacteur Robin Zander van het maandblad de 'Constructeur' (het vaktijdschrift voor engineers, werktuigbouwkundige ontwerpers en constructeurs) overhandigde deze prijs tijdens de Engineer's day in het Evoluon te Eindhoven, als blijk van waardering van de M5's recente innovaties zoals de carbon handbike van Paralympisch kampioen Jetze Plat, het tweespaakswiel (gouden en zilveren medailles), en de nieuwe, iconische, stadsfiets MINIMAL.BIKE.

Winterrit

Als vooruitzicht voor de oliebollentocht (al meer dan 100 aanmeldingen!): LOL rijdt een wonderschone winterrit.
Oké, het is hier nog niet zo erg geweest als hier.

Verkeerslicht en de aluminium fiets

Wacht je ook wel eens, voor je gevoel, eindeloos bij het verkeerslicht op groen? Dat zou zo maar eens kunnen. Er ligt een lus onder het fietspad, die als een spoel reageert als er iets van metaal over beweegt. Een stalen frame wordt eerder en makkelijker gedetecteerd dan een aluminium frame. Ook een aluminium frame wordt wel gedetecteerd, maar houd er rekening mee dat je zo'n lus niet heel langzaam benadert, want dan is de kans op detectie vrij klein.
Deze uitleg klopt gewoonweg niet, zie de reactie: 'Poging tot uitleg detectielus'.

Sinterklaas surprise

Als surprise krijg je van Sint Nikolaas Het groot Velomobielboek, ondertitel 'de onmisbaarheid van de velomobiel', geschreven door de goedheiligman zelf.
Op de achterflap staan positieve aanbevelingen van o.a. velomobiel.nl, aviewfromthecyclepath.com, NVHPV (!), Wim Schermer en liegradfrau.de!

Xshifter Wireless shifter

De huidige derailleur wordt meestal mechanisch bediend: met kabeltjes. Of elektrisch: via een stroomdraadje. Het kan ook draadloos, zoals deze Xshifter. De voordelen zijn: minder gewicht, past op elke derailleur, snel en accuraat schakelen.
Nadelen willen we u niet onthouden: batterijen of accu's, ze raken een keer leeg. Elk draadloos systeem heeft een eigen frequentie nodig. Zo niet, dan werkt het niet of wordt er onverwacht geschakeld. En dan is er ook nog eens de prijs van dit mooie snoepgoed.

Rotterdam nogmaals

We hadden vorige week (gelijktijdig groen) al gezien dat Rotterdammers hulp nodig hebben bij het passeren van een kruispunt (niet allemaal tegelijkertijd!). Nu hebben ze FLIP, een acroniem voor fietslichtinformatiepaneel. Dit laat zien of je als fietser een kruispunt het beste linksom of rechtsom kunt oversteken. Ze zijn handig voor als je schuin aan de overkant moeten zijn en wil weten hoe je daar het snelste komt.
Als dat maar goed gaat!

Meer fietsen dan auto's!

Nederland is nog niet zo ver, maar in Kopenhagen rijden er, voor het eerst, meer fietsers rond dan auto's ('Nederlands').

Energiebron

Naast wind- en zonne-energie kan ook de mens een bron van energie zijn: Human Power (Plant).
Wervend: 'In tegenstelling tot zonne-energie en windenergie is menselijke spierkracht altijd beschikbaar, ongeacht het seizoen of het uur van de dag. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen is menselijke spierkracht dan weer een schone energiebron, die bovendien alleen maar toeneemt naarmate de bevolking groeit.'
Vroeger hadden we ook galeischepen. Dus zo nieuw is het idee niet.

Drie kwartier stevig fietsen na een Mars

'Wie een Marsreep nuttigt moet iets meer dan drie kwartier stevig fietsen om de 229 kilocalorieën te verbranden. Voor een Snickers is dit een paar minuten langer. Deze informatie staat vanaf volgend jaar op snoepautomaten van honderden middelbare scholen en mbo's.'

Ledenformulier

Het zal niet iedereen zijn opgevallen, maar sinds kort hebben we een nieuw formulier om leden te registreren. Martin is het in ieder geval wel opgevallen, en we verwelkomen hem als eerste lid die zich via dit formulier heeft geregistreerd.

Kerstsfeer

Zoals beloofd: de verlichte 'kerstboom' van Paul.

Lichtjes voor de Mulsanne

Om in de komende kerstsfeer te blijven: er branden lichtjes in de Mulsanne. Zeer fraai!
Bij de reacties staat de Mulsanne 12 V boordspanning heeft.

Spiegels

Bij Speedbikes staan een verscheidenheid aan aerodynamisch gevormde hulzen voor spiegels. Iets voor een kerstcadeau?

Fietskleding

Nog meer op het gebied voor mogelijke kerstcadeautjes: Cycologygear heeft een kerstuitverkoop van T-shirts met fietsmotieven. Helaas zit er geen 'recumbent motif' tussen.

Opgetuigd

Zo kan je ook een kerstboom optuigen.

Op slot

Je hoort altijd je fiets op slot te zetten. Iemand overdrijft hier iets.

Papegaai met trike

Ook een papegaai heeft wel eens zin in een ritje.

Reacties

G op vr 09 dec 2016 om 17:33

Dat gaat niet goed niet in Rotterdam. Ja, de pijl geeft aan dat je bijvoorbeeld eerst links moet, en dan rechts. Voor wat dat waard is. Keerzijde is dat de auto's nu 3x doorstroming hebben gekregen tegenover de fietsers 1x. Dat was namelijk het probleem voor demense, dat de auto's met zo veel waren en derhalve niet doorstromen. Gevolg van 5 minuten rood voor fietsen is dan weer dan binnen een week de fietsers (die sinds jaar en dag het stoplichtritme kunnen dromen) collectief besluiten dat rood ook groen genoeg kan zijn.


Het goede nieuws: Bram, gefeliciteerd!

RaptoBike op vr 09 dec 2016 om 17:42

Zag ook nog deze t-shirt opties : https://www.spreadshirt.de/liegerad+t-shirts

Oliver op vr 09 dec 2016 om 17:53

En hier kun je je eigen shirt ontwerpen: https://www.3-buttons-down.de/t-shirt-designer

pietandringa op vr 09 dec 2016 om 17:55

De MINIMAL BIKE mag dan een fraai esthetisch ontwerp zijn, als stadsfiets vind ik het een uitermate onpraktisch ontwerp. Geen spatborden, geen bagagedrager, open ketting en derailleur, schijfremmen extra kwetsbaar bij kleine wielen voor vuil en pekel,geen standaard verlichting en ongeschikt voor lange mensen. Nee, dan vind ik mijn Batavus Dinsdag X-Light stadsfiets veel beter geslaagd en ook een veel vriendelijkere prijs.

Jan-van-Steeg op vr 09 dec 2016 om 18:00

Interessant stuk over human power plant Ik geloof alleen niet dat menselijke energie zo schoon is, als aangenomen. Men gaat er zonder onderzoek of studie automatisch vanuit dat human power schoon Is, iets wat ik betwijfel. Als je alleen al kijkt naar de efficiency van het lichaam, dan komt human power er slecht uit.

MeH op vr 09 dec 2016 om 19:19

Het artikel Schone Human Power belicht wel heel eenzijdig de duurzaamheid voordelen van human power. Toch kan die inderdaad vrij duurzaam zijn ondanks een matige energie efficiency, dat is nl. maar 1 facet dat uiteindelijk helemaal niet zo zwaar telt. Er valt veel te winnen (of verliezen) door wat je in de mens stopt als voeding. Bij een nette exergetische benadering zal benzine/aardgas veel slechter scoren dan sommige voeding. We weten allemaal dat vlees eten veel meer vergt aan grondstoffen/energie dan plantaardige. Er zijn nog veel meer van dit soort aspecten die een veel grotere impact hebben op de duurzaamheid van de menselijke motor dan de energetische efficiency.

MichielAdriaan op vr 09 dec 2016 om 19:57

Ja ik kan me die sneeuwritten nog wel herinneren. Ik kwam er achter dat ik dan nog het liefst de open (Jan Eggens) trike gebruikte. Dan heeft vast komen te zitten veel minder zware gevolgen omdat je makkelijk afstapt. En toch kan ik daarmee bijna niet onderuitgaan. Warm krijg je het van zo'n rit automatisch wel (:

RGerritsen op za 10 dec 2016 om 10:25

Mijn ingenieurshart doet pijn als ik de onjuiste beschrijving van de werking van een detectielus lees. De bron van dit bericht maakt er een potje van, de samenvatting daarvan kan dan natuurlijk ook niet kloppen. Zie bron voor mijn toelichting.

TeJayLigFts op za 10 dec 2016 om 13:24

Poging tot uitleg detectielus:
De detectielus (de spoel) vormt samen met een condensator (en de weerstand van de bedrading en apparatuur) een afgestemd circuit voor een bepaalde frequentie: resonantiecircuit. Samen vormt dit een magnetisch veld bij de detectielus. Als dit magnetisch veld verstoord wordt, door een, in dit geval, fiets (van metaal), wordt de resonantiefrequentie verstemd (krijgt een andere frequentie). Dit is 'de melding' om de fietser uiteindelijk groen licht te geven.
Dus niet door er over heen te rijden (bewegen), zoals abusievelijk bij 'Verkeerslicht en de aluminium fiets' staat. Stilstaan is voldoende!

RGerritsen op za 10 dec 2016 om 15:00

Theo, dat is wel een heel deskundige uitleg! Daar heb ik niets meer aan toe te voegen.
Ik heb eens een velomobielrijder die stelselmatig niet gezien werd door een detectielus geadviseerd om de bodem te beplakken met een zo groot mogelijk stuk aluminiumfolie. Werkt naar verluid prima. Mogelijk werkt ook een grote lus van koperdraad. De uiteinden moeten dan wel contact maken zodat het een gesloten lus wordt, pas dan kan er een stroom gaan lopen.

Oliver op zo 11 dec 2016 om 00:29

Met een lus van koperdraad is het mij niet gelukt, dus ik ga nog maar eens met de aluminiumfolie aan de slag. Ik ben benieuwd!

RGerritsen op zo 11 dec 2016 om 22:38

Ik heb het even nagezocht, bij Gerrit werkte het in ieder geval, zie zijn blog http://blauwemango.blogspot.nl/2015_02_01_archive.html

MaartenSneep op ma 12 dec 2016 om 15:17

In heel Nederland zitten we nog niet op de helft van de verplaatsingen met de fiets, maar in Denemarken zitten ze daar ook nog lang niet.

In Amsterdam passeerden we echter ruim 15 jaar geleden het punt waar de helft van de ritten met de fiets ging. We lopen dus ongeveer 15 jaar voor op de Denen.

In wel meer steden is het aandeel fiets inmiddels op ? aangeland. Denk aan Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Groningen.

m66roepers op di 13 dec 2016 om 18:01

Even in reactie op Maarten en Kopenhagen. Het valt mij op dat de fiets vooral als vervoermiddel in de stad wordt geafficheerd. Ik denk dat de fiets (en zeker de ligger in al vele verschijningsvormen, maar dat terzijde) ook heel geschikt is voor het platteland. Zelfs de Fietsersbond houdt verkiezingen voor de Fietsstad (waaraan Houten dan ook even mee mag doen, maar ook dat terzijde) van het jaar. Misschien is het tijd voor de Fietsprovincie of Fietsgemeente van het jaar (of fietsregio, maar daarvan zijn de grenzen erg onduidelijk, dus ook dat meer weer terzijde)

nvanderwal op di 13 dec 2016 om 18:53

Erg eens met Marco Roepers; als ligfietser vermijd ik steden zo veel mogelijk; zeker ook Houten. De bebouwde kom is vaak gevaarlijk, omdat door de overal geparkeerde auto's je het zicht op ander verkeer ontnomen wordt (en zij dus jou niet kunnen zien). Ook zeer gevaarlijk is wat ze in Engeland de 'Door-zone' noemen.
Een fiets is van oudher ook bedoeld als vervoer tussen steden. Weet dat het woord 'fiets' afkomt van de omschrijving: 'vice paard' Vervoer per paard was vooral vervoer voor buiten de bebouwde kom.
Overigens kon je per paard wel makkelijk naar het centrum van een dorp/stad rijden. De verkiezing van fietsstad is ook hierom terecht, maar een fietsregio benoemen is een bevestiging van de realiteit dat de fiets ook voor lange afstanden gebruikt wordt (en niet alleen recreatief)

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.