Nederlands English Français Deutsch
Werkzeuge

Goede voornemens

Veröffentlicht am 03 Januar 2002 00:00 (32 mal angesehen) 0Kommentare

Regelmatig fietsen is beter voor de gezondheid dan zeer intensief gaan sporten. Dit blijkt uit verschillende publicaties.

Regelmatig gewoon fietsen levert meer resultaat op tegen overgewicht dan intensief sporten. Dit concludeert Dr. K. Westerterp en de Universiteit Maastricht(UM) in een onderzoek, waarvan de resultaten verleden jaar werden gepubliceerd in het medische tijdschrift Nature.
In de strijd tegen overgewicht, hart en vaatziekten en suikerziekte als gevolg van te weinig lichaamsbeweging blijkt recreatief fietsen maar ook wandelen een effectievere energiegebruiker dat intensief sporten. Veel mensen die te weinig bewegen proberen hun ongezonde leefwijze te compenseren door middel van oefenprogramma’s die een zware lichamelijke inspanning vereisen. Dr. Westerterp onderzocht of dit de meest effectieve manier is om het dagelijks energiegebruik positief te beïnvloeden en op die manier de kans op schadelijke gevolgen te reduceren. Een groep van dertig mannen en vrouwen met een normaal gewicht werd tijdens allerlei vormen van lichaamsbeweging uitgerust met een speciale inspanningsmeter. Vooral de afwisseling van activiteiten met een lage lichamelijke inspanning (zoals zitten, liggen en staan) door activiteiten met een matige inspanning (zoals fietsen en wandelen) blijkt bepalend te zijn voor het totale energiegebruik per dag. Mensen die hun energiegebruik willen vergroten, moeten daarom vaker gaan fietsen of wandelen. Bovendien worden deze activiteiten door het lichaam beter verdragen dan inspannende oefeningen. Vooral voor mensen met overgewicht en mensen van middelbare leeftijd is deze vorm van bewegen aan te bevelen.

Zie ook:

Redactie

Kommentare (0)

Ligfiets.net 2.0

Inhalte der Webseite

E: redactie@ligfiets.net

Technik der Webseite

E: webmaster@ligfiets.net