Materiaalnieuws deel 1

Gepubliceerd op

In navolging van de grammenjager serie van H@rry gaat ligfiets.net op zoek naar nieuws over de introducties van materiaal eerder dit jaar. Dit bericht gaat over het Alligt Kettingwiel.

De Terracycle producten kennen we natuurlijk wel, maar Alligt is ongeveer sinds een jaar bezig met het kettingwiel. Materiaaltester Wim Schermer gaf ons de volgende informatie als conclusie op zijn eerdere bericht over dit onderdeel : "
Op dit moment denk ik dat het Alligt wieltje redelijk goed functioneert. Het Alligt tandwieltje is behoorlijk stil. Nu steeds meer Quest en Stradarijders met een viziertje rijden horen zij het ratelende geluid van het originele kettingwiel als de rubber O-ring is verdwenen. Dit gebeurt ergens tussen 300 en 1000 km. Vervanging door een TerraCycle wieltje met metalen of titanium tanden is alleen voor wedstrijdrijders een optie. Deze wieltjes maken gewoon te veel herrie. De Alligt wieltjes gaan op dit moment tussen 1500 en rond 4500 km mee.
Zelf werk ik aan een verbetering van het originele wieltje van Velomobiel.nl. Ik heb nu een aantal van deze wieltjes laten uitdraaien en zal daar 6 mm brede Polycord O-ringen inmaken. 4 mm Polycord O-ringen gaan nu 1000 tot 1500 km mee, 6 mm is veel dikker en kan mogelijk langer meegaan dan een Alligt wieltje. Zou zo'n 6 mm O-ring kapot gaan, dan kost vervanging heel weinig. Een kapot Alligt wieltje, de tanden gaan kapot, kost 25 euro.
Een laatste optie is om de ketting niet meer te smeren met olie, maar met Teflon. Dan zou de optie Polycord mogelijk de beste kunnen zijn. Olie tast de rubber en neopreen O-ringen aan, wat Teflon doet met rubber en neopreen weet ik nog niet.

"

Alligt

Reactie van Leo Visser van Alligt over de bouw: "de test van Wim zou gedaan kunnen zijn met het oude type van de kettingrol. De eerste kettingrollen zijn geweest van een zachte kunststof met ringen. Inmiddels is sinds Juni een verbeterde versie gemaakt waarin een glasvezelversterkt product wordt gebruikt. Die kettingrollen gaan alweer langer mee dan de eerdere typen.
Ik ben op dit moment bezig met een nieuwe matrijs. Die matrijs zorgt ervoor dat de kettingrol in 1x gemaakt kan worden en alle onderdelen 1 geheel zijn. Het voordeel is dat er geen losse delen zijn die met elkaar verbonden moeten worden waardoor slijtage kan ontstaan.
"

Alligt geeft aan vooral een kettingrol te willen maken die een heel goede prijs/kwaliteit verhouding biedt en een lange levensduur heeft. Het gewicht is een factor die niet meteen het eerste doel heeft. Levensduur wordt hoger aangeslagen als belangrijk element.
Verder ziet het nieuwe kettingrolletje er anders uit, het wordt een soort 5-spaaks wiel. De matrijs en de artikelen die er vanuit geproduceerd worden zullen over ongeveer anderhalve maand gereed zijn. De uitlevering zal in eerste instantie van harde glasvezelversterkte kunststoffen zijn. Vervolgens gaat de fabrikant nog testen doen met zachtere kunststoffen en 1 of meerdere lagers.

Velomobiel.nl

Velomobiel.nl monteert nu kettingrollen die in de tekst van Wim "de originele rollen" worden genoemd. Op onze vraag over de redenatie daarachter en als antwoord op de testen die Wim heeft uitgevoerd schreven zij: "
In de Quest en Strada wordt standaard de kettingrol van Flevobike gemonteerd. De rubber o-ring in het midden gaat inderdaad soms vrij snel kapot, ergens tussen de 700 en 7000 km. De ketting maakt dan meer lawaai, dit is echter tijdelijk, als je gewoon doorfietst (wat de meeste mensen doen) slijt de vorm van de ketting in de rol en kan hij nog vele tienduizenden kilometers mee. Ideaal is het natuurlijk niet dat de rol tijdelijk lawaaierig is dus we proberen graag de nieuwe rol van Alligt. We vinden wel dat een rol minstens 20.000 moet kunnen draaien zonder dat je er naar om hoeft te kijken dus de huidige Alligt rol voldoet daarom niet. Maar
individueel kunnen de keuzes natuurlijk anders liggen, als je een stille kettingloop heel belangrijk vindt heb je het er misschien wel voor over vaker de rol of de rubber ring te wisselen."

Reacties

aerocam op do 11 nov 2010 om 18:26

Leo van Alligt denkt dat ik het over het oude type kettingrol heb. Dit is evenwel niet het geval. Het gaat in alle gevallen over het nieuwe vezelversterkte kettingwiel. Zoals gezegd, ze gaan nu redelijk lang mee, maar nog lang niet de door Velomobiel.nl en mij gewenste 20.000 km.

ArnoldStokkelHoorn op vr 12 nov 2010 om 21:58

De door Leo genoemde kettingrol zit nu sinds Augustus in mijn Allewder. Tot nu toe is er geen duidelijke slijtage zichtbaar waarbij ik moet melden dat ik momenteel wat minder fiets dan ik zelf zou willen. de winter staat voor de deur en ik stap nou eenmaal niet snel uit. Heb er wel vertrouwen in dat ik weer over de 5000 km ga met dit wieltje

RodePioneer op di 16 nov 2010 om 10:01

Ik heb zo'n tandwieltje gekocht en gemonteerd ergens afgelopen voorjaar. Nu zijn inmiddels de lagers droog gelopen en heeft het wieltje iets speling maar het is nog steeds lekker stuk en licht lopend. Niet slechter dan de oude kettingrollen die ik hiervoor had, wel stiller, geen 20 Mm op een open fiets. In een VM moet hij dat wel kunnen halen als je mazzel hebt lijkt mij.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.