Nederlands English Français Deutsch
Werkzeuge

Altena naaf met dubbele schijf

Veröffentlicht am 09 Mai 2011 17:30 (737 mal angesehen) 4Kommentare

Altena ligfietsen kondigt aan op haar site dat er een naaf met dubbele schijfrem door het bedrijf geleverd kan worden.

De nieuwspagina laat hierover informatie zien. Verder staat op de site nog geen prijsinformatie of andere info. De naaf is alleen geschikt voor 26 inch wielen en met name ontwikkeld voor gebruik op tandems zo laat de fabrikant weten.

Redactie

Kommentare (4)

RodePioneer

Persoonlijk snap ik het nut niet zo. Op de site van Altena hebben ze het expliciet over "Some people _feel_ the the brakecapacity on their tandem is not enough". Ze hebben het dus over het gevoel en niet over een harde noodzaak. Ook is het niet vanwege redundantie omdat er duidelijk met een remhandel gewerkt wordt.

Bij mijn weten zijn er voldoende schijnrem systemen beschikbaar die ook sterk genoeg zijn voor tandems en/of afdalingen. Daarnaast vermoed ik dat de meeste (schijf)remmen inmiddels zo goed zijn dat de grip van de band op het wegdek te bottleneck is en niet de rem.

RodePioneer, 10 Mai 2011 20:42

RodePioneer

Te vlug op "Plaats reactie" gedrukt.

Ik ben dus erg nieuwsgierig waarom dit dus ontwikkeld is. Puur voor het gevoel, niet zo als profiel op een wegband, of vanwege een echte noodzaak?

RodePioneer, 10 Mai 2011 20:43

A.vanLent

Mijn eerste kanttekening:
Waarom de rechterklauw niet vóór de poot, dan ben je niet beperkt tot remklauwtjes die in L&R-uitvoering beschikbaar zijn?

Tweede kanttekening: voldoet een fatsoenlijke hydraulische set met 203mm schijf dan écht niet? Voorbeeld: Avid Code op 8" rotor.. de grip van de band is absoluut de beperkende factor! Zo niet dan zou je er je spaaknippels mee door de velg trekken, zo absurd is dat spul. Met zo'n rem is 1 vinger aan het hendel zat om onbedoeld het achterwiel te liften...

A.vanLent, 11 Mai 2011 10:16

MaartenSneep

Ik begrijp de constructie ook niet. Ik kan me voorstellen dat je op een tandem bij een afdaling meer vermogen wilt afvoeren, dat wil zeggen afremmen in plaats van remmen. Daarbij moet je veel energie afvoeren, en dat zou handiger kunnen zijn met een dubbele schijf, omdat je warmte afvoerend oppervlak verdubbeld.

Maar voor dit probleem is er al een oplossing: een sleeprem in de achternaaf. Schijfremmen (zeker hydraulische) zijn bedoeld om te remmen, niet om langdurig af te remmen. Kortom, dit is naar mijn mening een oplossing die hard op zoek is naar het bijbehorende probleem. Maar het zal wel net als met profiel op banden en de gebogen cranks zijn: mensen geloven alles.

MaartenSneep, 12 Mai 2011 12:34

Ligfiets.net 2.0

Inhalte der Webseite

E: redactie@ligfiets.net

Technik der Webseite

E: webmaster@ligfiets.net