Lichtjes

Gepubliceerd op

Het is alweer een tijdje donker aan het worden en uw redactie rijdt dus door diepe duisternis naar bestemmingen. Zoals nu blijkt is er licht, veel licht, als het nodig is. De ontwikkelingen op gebied van verlichting hebben niet stil gestaan. In het uitgebreide artikel meer hierover.

Sinds januari rijdt de redactie met een racekap. Het rijden hiermee is naar eigen mening een genot maar doordat er ook een aantal referentiepunten wegvallen tijdens het rijden lijkt het wat lastiger om door het donker te rijden. Het bepalen van de plaats op de weg is wat minder eenvoudig. Dus is een zoektocht begonnen naar meer licht.

Het blijkt dat de velomobiel van de redactie was uitgerust met een inmiddels verouderde lichtopstelling. De Inoled 20 die in de fiets zit is een eerste generatie led. De lamp is in 2007 geintroduceerd De ontwikkelingen bij ledverlichting zijn enorm geweest in de afgelopen jaren. Heb je dus een wat oudere fiets kunnen we je garanderen dat er meer licht mogelijk is. De ledlampen zijn zodanig veranderd dat er meer licht mogelijk is en zonder dat er meer stroom wordt gebruikt!
Na de inoled 20 kwam er nog een inoled extreme (2008). We zijn op bedrijfsbezoek geweest bij Velomobiel.nl die met hun Quest eigenlijk de grootste fabrikant is van velomobielen ter wereld. Ook zijn de gebruikers en makers hiervan echte kilometervreters. Dus als je zoekt naar ervaring ben je daar aan het goede adres.
Zo komen we er achter dat een koplamp inmiddels verstelbaar is, en een sterke lamp dus gericht kan worden als verstraler. Ook dat de koplampen zo hoog mogelijk worden gemonteerd om een beter lichtbeeld te krijgen. Verder krijgen we de mededeling dat er ook een "toplicht" mogelijk is, een extra lamp die wordt bijgeschakeld zodra er geen ander verkeer is.
Ook leren we dat het eigenlijk verplicht is bij een driewieler om twee koplampen te hebben. Dat weet geen enkele politieagent dus dat laten we maar zo. Verder rijden er al heel veel fietsen al jarenlang volkomen veilig met 1 koplamp.

Laten we met het toplicht beginnen. Veel mensen gebruiken een handig beugeltje bij de achteruitkijkspiegel om een extra lamp te plaatsen om zelf wat beter te zien. Toplicht lijkt een beetje een vreemde term maar geeft wel goed weer dat het een lamp is die je bovenop de "top" van je velomobiel plaatst. Kaplicht zou je ook kunnen gebruiken, maar de term toplicht lijkt ons wat beter.

Een toplicht dus. Er zijn vele keuzes. We hebben een lamp gekozen die een "afstandsbediening" heeft. Daarmee is het bedienen van onder de racekap mogelijk. Het nadeel van de lampen die uit China komen is dat er geen afscherming van het licht plaatsvindt. Tegenliggers worden gemakkelijk verblind. Dat kun je voorkomen door de toplampen die je gebruikt half af te plakken. En je kunt de lampen zo afstellen dat tegenliggers niet verblind worden.

Velomobiel.nl voert ook toplichten in het assortiment en heeft net een nieuwe Sigma lamp in de collectie. Zij gaan de lamp Axa Greenline 30 Lux Usb in hun collectie voeren. Dat lampje moet passen op de steuntjes die zij voeren en die bij het spiegeltje gemonteerd zitten.

Maar uiteraard zijn er in de vele velomobielblogs ook andere oplossingen te vinden. Zo heeft Wim Schermer een extra bevestigingspunt met zuignap voor een ledlamp. Hij schrijft over dit inmiddels wat oudere bericht aan ons: "Nu heb ik de veel krachtiger Ledlenser P7 die op hetzelfde klemmetje past. Het voordeel is dat je deze lamp vlak naast je de berm kan laten verlichten. De nieuwe lamp is instelbaar van groothoek tot tele. Verblinding door tegenliggers is vaak een drama en zo heb je altijd de berm goed verlicht in beeld.". Deze lamp is in feite een zaklamp, die dus als fietsverlichting wordt gebruikt maar vooral om wat beter de zijkant van de weg te kunnen zien maar werkt blijkbaar wel erg goed naar ervaring van Wim.

Het lijkt erop dat dus het lampjesnieuws snel veroudert. Wim schrijft ons over de huidige standaard koplamp van de Quest, het type Cyo: "Ik heb nu een Supernova E3. Die is duur en gebruikt relatief veel stroom, tot wel twee keer zoveel als de Cyo. Ik zou nu zeker een Cyo kopen.".
En dat zegt alweer genoeg. Zeker als je naar de Inoled kijkt. De Cyo levert vier keer zoveel licht als de Inoled 20 en neemt daarbij ongeveer dezelfde hoeveelheid stroom. Kortom, ledverlichting heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Reacties

m_anderseck op do 15 okt 2015 om 14:50

En de ontwikkeling gaat zo door: Busch&Müller heeft de opvolger van de Cyo Premium al bijna klaar...

CapoJan op do 15 okt 2015 om 18:15

Voor de velomobiel wat minder geschikt, maar op een open ligger (met naafdynamo) is de BuM Luxos ook prima. De lichtbundel is veel breder dan bij de Cyo, waardoor de bermen meteen mee verlicht worden. En de lichtbundel is afgekapt, waardoor hij niet verblindend is (indien goed afgesteld).
In elk geval: elk jaar lijkt de ledverlichting weer te verbeteren.

haak op do 15 okt 2015 om 19:21

Het hangt er trouwens bij de driewieler vanaf waar die wielen zitten. Twee voorwielen en je hebt twee voorlampen nodig. Twee achterwielen en je kunt met één voorlamp volstaan. Ik heb overigens op m'n WAW twee B+M Cyo's op een accu (die bestaat uit 6 serie geschakelde oplaadbare penlites). Mooie lichtbundel die naar boven toe afgeschermd is. En dat laatste zou eigenlijk verplicht moeten zijn.

MichielAdriaan op do 15 okt 2015 om 20:01

Mijn Heider powerled werkt ook prima als hoofdlamp met instelbare straal maar heeft helaas geen afstandbediening. Vind ik dus minder geschikt voor de velomobiel.
Het is trouwens wel "Het lijkt erop dat dus het lampjesnieuws snel verouderT".

jack op do 15 okt 2015 om 20:46

veroudert is aangepast naar verouderd, dank

Willem58 op do 15 okt 2015 om 23:20

Ik rij met een aangepaste (afgekorte) LedLenser P7 op mijn racekap, bedraad en wel de voeding, 6 Volt, loopt via een originele claxon schakelaar gemonteerd op het stuur bij de claxon- en knipperlicht schakelaar/knop. Tevens is dit de voeding voor de 2e koplamp, (staat iets hoger afgesteld dan de "dimlicht" koplamp) dit werkt perfect zowel op rotondes, kruisingen en donkere wegen. Ik had deze config. ook al 2 jaar op de Quest en weet zeker dat er al menig aanrijding voorkomen is omdat de zichtbaarheid en het zicht veel verbeterd zijn.

ssj3gohan op vr 16 okt 2015 om 14:52

Als enigszins doorgewinterde elektronisch ingenieur valt het me nog steeds op hoe relatief weinig licht je op de fiets kunt krijgen ondanks de grote verbeteringen in de wereld van LEDs en elektronica in de afgelopen jaren. Uitgezonderd een paar hele dure en specialistische aanbieders blijft alles steken bij ~250-400lm. De Inoled Extreme is helemaal brak met maar 100lm totaal. Dit is in mijn ervaring bij lange na niet genoeg om bij een onverlicht wegdek zowel ver als breed genoeg te kunnen verlichten om gaten in de weg, onverlichte medeweggebruikers, etc. voldoende snel te kunnen zien op snelheid.

Ik heb dan ook al inmiddels 3 jaar een zelfbouw 2000lm (2x Cree XM-L) koplamp, welke ik met een aparte knop op 'zuinige' stand (2x250lm) kan zetten. Da's alsnog meer dan iedere andere velomobiel die ik tegenkom. Ter vergelijking: één autokoplamp geeft ongeveer evenveel licht.

Er zijn genoeg lampen die een kleine spot kunnen ontwikkelen met dezelfde helderheid, maar geen enkele lamp die ik ken geeft evenveel licht ook naar de zijkant toe, wat regelmatig goed uitkomt als ik bijv. onverlichte medefietsers uit een zijstraat moet spotten.

Willem58 op zo 18 okt 2015 om 00:33

Inmiddels is de Led Lenser gesneuveld. Na de vele ritten in de regen van de afgelopen periode staat het lamshuis vol water en gloeit de LED slechts nog wat. Ik moet er wat anders op verzinnen vooral de bevestiging is nu een uitdaging.

mvdillen op wo 21 okt 2015 om 11:21

Emile, je lamp klinkt heel interessant. Zou je die bij velomobiel kunnen leveren? (ik zou m afnemen, en ik denk dat er meer zijn) Of WimS? Of misschien kun je bij B&M een idee brengen? (dan misschien eerst langs het octrooibureau)
Of moet ik langsgkomen als ik een versie wil hebben?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.