Winterfietsen

Gepubliceerd op

Het wordt koud, ook ligfiets.net geeft graag wat tips door.

In dit bericht op ligfiets.net staan tips voor velomobielrijders.

Wil je nog meer tips dan geven we graag dit artikel uit ons archief over rijden in de koude.

Recent gaf de finse ligfietser Saukki een film met tips hoe hij de koude trotseert.

Reacties

NoStress op wo 16 jan 2019 om 18:44

Gek eigenlijk. Niet vervelend bedoeld voor andere velomobielen. Sinds ik DF rij is kou (maar ook warmte) geen echt punt meer. Zeker niet met kap. Nu krijg ik natuurlijk het anti-kappen kamp over mij heen. Ok. Ik ben geen bikkel. Kauw niet op Bijen als ontbijt. ;-)
De atmosfeer in mijn fiets laat zich omschrijven als warm en vochtig. Niet door iedereen als behagelijk beleefd. Voor mij is het vooral practisch. Niet lang nadenken over wat voor een weer en wat aan te trekken. Meestal korte broek. Vaak een Marino hemd. Soms wel, soms geen kap op als het warm is. Ligt aan of er muggen zijn. En dat is het wel voor 3/4 van het jaar. Alleen als het kouder wordt komt de 3/4 dunne hardloopbroek uit de kast. Onder nul een lange winter hardloopbroek. Omdat het vizier vaak bevriest moet die open. Dan pak ik mijn hoofd helemaal in. Nekwarmer met klitteband (als het te warm wordt rijdend af doen) Helmmutsje en extra hoofdband. Motorkol over de mond en neus. Alles zorgvuldig inpakken. Geen huid onbedekt. Evt. Een skibril indien nodig. Ja alles onder de kap.
Uiteindelijk gaat het meeste weer af en los en kom ik aan op mijn werk met een natte rug en een plasje zweet op mijn borst.
Kou? Wat is dat? Laat mij maar een watje zijn. ;-P

NoStress op wo 16 jan 2019 om 18:53

Overigens ben ik helemaal over op Marathon Plus. Ik wil uitstappen wegens lekrijden zo veel mogelijk uitsluiten. Levensgevaarlijk op mijn route. Uiteraard ligt er een gewatteerd jack in de fiets met een uitgebreid noodpakket. Waaronder een waxinelicht om warm te blijven in afwachting van hulptroepen in mijn DF met kap er op. Ik wil het risico niet nog een keer lopen half dood te vriezen bij pech tijdens vorst of sneeuwjacht in the middle of nowere op een in de open polder of hoog op een dijk.

NoStress op wo 16 jan 2019 om 19:02

Mijn beste tip bij vorst en sneeuw fietsen. Vertrek met een warm lijf, voeten en kleding. Eet iets warms voor voor je weg gaat. Loop niet te lang te klungelen buiten voor je gaat rijden. En vergeet niet te drinken! Doe het in een thermosfles. Ook drinken op minstens kamer temperatuur. Een bidon of waterzak bevriest of koelt veel te ver af. Dat moet je lichaam weer warm maken. Ik doe een slok drinken eerst in mijn mond voorverwarmen voor ik het doorslik. Dat kan tijdens het rijden.
Voor warm drinken moet je stoppen en dat wil je niet. Kies dan een cafe oid als dat tot de mogelijkheden behoort.

nvanderwal op do 17 jan 2019 om 08:26

Omdat je veruit de meeste warmte verliest op je hoofd (je hersenen moeten op 37 graden blijven, en dit heeft voor je lijf de hoogste prioriteit) bescherm je jezelf tegen afkoelen door je hoofd goed te bedekken. Oftewel: Koude voeten? Zet een muts op!

RGerritsen op do 17 jan 2019 om 11:58

Met een paar kleine aanpassingen is de DF kap nagenoeg perfect. In de herfst en winter heb ik 'm er altijd op. Ten eerste moet je de zijruitjes voorzien van een extra lexan plaatje zodat je "dubbel glas" krijgt en geen condens meer. Helpt geweldig en geen gedoe met anti-fog spray.
Ten tweede moet je het opstaande randje verhogen, waar het vizier overheen valt als je dat dicht doet. Aan de binnenkant een strook klittenband op het randje en een strook lexan met klittenband die je ertegen kleeft. Het randje verhogen met ca 2.5 cm is genoeg (naar links en rechts laten afnemen tot ca 1 cm. Het vizier kan nu half open blijven en je kijkt precies door de vrije opening. Geweldig zicht, geen vervorming door het vizier, geen beslaande ruiten en bovenal, geen wind in je ogen. De lucht wordt naar de boven gestuurd en gaat tussen je hoofd en kap door. Aerodynamisch nadeel merk ik niet, zelfs niet bij 50 km/u, wel extra frisse lucht. Eventueel een buff op je kop, mocht je het te koud vinden bovenop je hoofd.
Ik zal binnenkort op mijn blog wat foto's plaatsen. De dubbelglas zijruitjes heb ik al eens beschreven, zie http://intellifiets.blogspot.com/2017/09/mistig-binnen-en-buiten.html

lighans op do 17 jan 2019 om 17:33

Mensen met kappen op.... Ik mompel iets over frisse lucht. ;)

Het meest vervelende vind ik dat ik mijn bril niet op kan omdat het met dit weer wat sneller donker is en de auto's precies in je snufferd schijnen.

En voor echte kou heb ik een katoenen col en altijd mijn pet of (in extreme gevallen) muts op. Trouwens bijna altijd een lange broek aan en lekker warm ingepakt. Ikke koukleum.

Ik ben daarnaast van team Marathon. Marathon Plus vind ik iets te veel van het goede. Ik verslijt de banden eerder, dan dat ik een gat erin rijd. Achter nu experiment met Almotion. Nadeel is dat die wel goed moet worden uitgelijnd, want anders loopt het ding in de wielkast van de Quest aan.

MartiniusBerg op vr 18 jan 2019 om 15:51

Winterfietsen

Ik woon in Noorwegen , en op de wegen is er veel ijs en sneeuw momenteel met een lucht temp. - 12 Celsius en ook hier van O cm tot 4O cm sneeuw lagen verlangen het zelfde wat Saukki doet op zijn site :-) :-) . Met laag op laag met kwaliteit winter kleding en goede aangepaste winter-schoenen. De winter "lobser wanten" geven genoeg ruimte warmte , goede winter kousen is erg belangrijk ! Vergeet niet om uw gezicht te smeren met vette winter lotion.De fiets met genoeg spikes in de banden en dan fietsen frrrrrr......>>>

Prettig weekend Martinius.

CV op za 19 jan 2019 om 20:03

Uiteindelijk gaat het meeste weer af en los en kom ik aan op mijn werk met een natte rug en een plasje zweet op mijn borst.
En dan daar douchen? Ik houdt me juist in zodat ik enigsinds droog aankom.

paulvanroekel op ma 21 jan 2019 om 21:16

De opmerking van DF XL 20 hierboven over het waxinelichtje inspireerde mij tot deze blogpost https://mooigeelisnietlelijk.blogspot.com/2019/01/de-waxinelichtjestest.html

NoStress op ma 21 jan 2019 om 22:20

Dank Paul voor de eer. ;-)
Servival is my middle name :-D
Merk de details. Ik rij een DF met gesloten voetgaten+kap. Mijn kledingkeus is dus itt de gemiddelde velonaut uiterst miniem.
Juist daarom hecht ik er boven gemiddeld waarde aan
A niet lek te rijden
B bij pech in afwachting van hulptroepen niet dood te vriezen.

Helaas door harde praktijkervaring wijs geworden. Een half uur wachten boven op een dijk met enkel een korte broek en merino shirt aan.

Je waxinetest ontbeert dus de dichte voetgaten en de opvulling van de ruimte met een nog net niet dood lichaam van nog zeker 30 graden. Geloof me die 5-6 graden extra maken het verschil dat je bij kennis blijft. Voelt als pore weldaad

NoStress op ma 21 jan 2019 om 22:32

CV
Ik hou mij altijd in op mijn ww route.
Ik moet ook nog werken. Kruis meestal rond de 30 in de winter. Soms dat nog niet eens.
Dress for the last mile. Extra kleding is voor mij enkel niet te veel af te koelen net na vertrek. Daarna zorgt de inefficiënte menselijke motor vanzelf voor te veel warmte productie.
Of al het vocht op mijn lijf ook daadwerkelijk zweet is denk ik niet. Meer uitademlucht wat niet weg kan en neerslaat. Aangezien ik overdag (zwaar en vies) lichamelijk werk doe maakt dat beetje extra 'viezigheid' geen verschil. Vers zweet stinkt niet. Ik ben blij dat ik zweet. Dan werkt mijn lichaamstemperatuursysteem tenminste actief. Dat is goed voor je.

NoStress op di 22 jan 2019 om 11:23

De techniek met het waxinelichtje is actueel nu we weer van het gas af moeten. 35 jaar geleden geleerd op een (motor)treffen in Noorwegen bij min 20. Een sneeuwhut in de grond voor 8 personen werd tot boven nul gehouden met.slechts 3 primussen. (Warmer mag niet anders smelt de hut) Het komt aan op windbescherming en isolatie. Dan heb je nog maar een hele kleine energiebron nodig om een comfortabele leefomgeving te creëren.
In een terracotta bloempot wordt het echt een kacheltje. Denk aan voldoende luchttoevoer.
Het principe blijft gelijk. Voor je huis, Velomobiel in noodgevallen of kleding met je eigen lichaam als warmtebron. Isoleren en zunig zijn met energie.

PietV op wo 23 jan 2019 om 08:00

Ik hou me warm door elke morgen een paar minuten onder de koude douche te staan. Verbreedt je comfortzone. Ik kleed me voldoende om onder weg niet te zweten. Zweten is te warm kleden.
Verwarmen met waxinelichtjes is vragen om koolmonoxidevergiftiging. Gelijk de verwarming met kooktoestellen. Vallen elke jaar meerdere doden mee. CO bindt zich 240 keer gemakkelijker aan je hemoglobine dan O2. Hoe langer je rijdt hoe hoger de concentratie in je bloed. Gelukkig ruik je het niet en word je ongemerkt suf. Van het gas af doe je dus niet met waxinelichtjes.
Ook voor het slapen gaan neem ik een koude douche. Nu plusminus 8 graden C. Heerlijk in een fris bed stappen met de ramen open en binnen 3 minuten met een warm lijf in een soort van coma.

rob.showa op do 07 feb 2019 om 15:15

Sinds November 2017 over van de Lupo 3L naar een Quest.
Lang over nagedacht maar toch de knoop doorgehakt.
Had ik vorig jaar nog de mogelijkheid om effe de auto te pakken..nu is mijn enige uitwijkmogelijkheid om de motor te pakken.
Sinds de aanschaf inmiddels 10.000km bij elkaar gefietst.
Op de zomerdag met korte (fiets)broek en shirt in de fiets met de softcover op of in de fiets.
Nu met het koudere weer gebruik ik een fietsbroek en shirt met lange mouwen en pijpen en deze zijn ook wat dikker.
Verder zit er een zweetshirt onder
Op de kop een bandana en soms een muts.
Verder rij ik momenteel met de racekap.
Nooit dicht maar bijna altijd half open.
In de tas een longsleeve hoody maar gelukkig nog nooit nodig gehad.
Mijn woon-werk rit rij ik het liefste over de dijk van Dodewaard van/naar Nijmegen.
De fietspaden aan de andere zijde van de waal probeer ik overdag zo veel mogelijk te mijden.
Te veel automobilisten en fietsers die je niet opmerken.
Werk zelf in ploegendienst, dus vroeg (5:30-6:30) of laat (23:00-24:00) op de fiets gecombineerd met een rit in de middag (wissel om 15:00).
Vandaar ook de keuze voor de Marathon Greenfield, misschien niet de snelste band maar tot nu toe lekvrij.
Volgende week mijn eerste fietstocht in Nijmegen, het zal me benieuwen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.