Nederlands English Français Deutsch
Werkzeuge

Hand-voet fietsen te zien op de HPV Wereldkampioenschappen.

Veröffentlicht am 23 Februar 2020 00:00 (692 mal angesehen) 1Kommentare

Op de komende HPV Wereldkampioenschappen in Amsterdam is een ongebruikelijk fietstype te zien: de hand-voet fiets. Een bijzondere verschijning, omdat het nog niet zo simpel om is iets te verzinnen dat een draaiende handbeweging combineert met een stabiele besturing.

Wat Derk Thijs is voor de roeifiets, is Martin Kraiss voor deze HF (hand-foot) bike. Op zijn initiatief komt een groepje van circa 15 HF-bikers naar het WK om mee te doen in een eigen klasse.

In dit artikel (Engels) in de Daily Mail uit 2013 wordt de fiets geintroduceerd onder de naam Varibike. In het model uit dat artikel zijn besturing en aandrijving gescheiden. Zo te zien is er gekozen voor een geometrie waarbij de fiets erg graag rechtuit wil, en is er tevens een stuurdemper gemonteerd. De fiets is tevens door Testkees van de fietsersbond aan de tand gevoeld.

Bij de Varibike trike in de kopfoto wordt een Flevo-bike achtige besturing gebruikt, zo is te zien op dit plaatje.

Natuurlijk is er ook door vele anderen geëxperimenteerd met hand-voet aandrijving. Soms valt het niet mee om het compact te houden.
Bij de Raxibo zijn de handaandrijving en besturing geïntegreerd.
Een overzicht is te vinden in dit artikel (Duits) op fahrradzukunft.de.

Redactie

Kommentare (1)

avatar

And we had an interview with Martin at Spezi 2018 about his Varibike. You and see it here: https://youtu.be/UNDYarVVkFw?t=969. I will be excited to see these special bikes in larger numbers competing in the World Championships in July!

garysolo, 25 Feb 2020 16:11

Ligfiets.net 2.0

Inhalte der Webseite

E: redactie@ligfiets.net

Technik der Webseite

E: webmaster@ligfiets.net

NVHPV

E: nvhpv@ligfiets.net
T: +31 172 23 34 52
KvK: 40259675
Mehr Information
Mitglied werden und beenden