Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Conditie, Foss-biba, Snoek en Alpha 7, e-fietse, Sarrazin 3D, 1984, Mochet Velocar, Carver ligger, Bachetta verkoopt trike divisie, staken, Zeezotje, Cycle Vision racetrack Sloten, Roulandt, zoekplaatje

Corona en conditie

Heb jij dat nou ook? Een coronabuikje, de weegschaal en de daaruit voortvloeiende BMI die je de 'verkeerde waardes' voorschotelt: overgewicht. *
Belle, krijgt van haar Apple Watch waarschuwingen over haar conditie (zeker sinds de WatchOS 7.2 update).
Eerst maakt ze een nulmeting met een VO2max-test en een sportmedisch onderzoek en gaat daarna serieus trainen.
Zie voor het uitgebreide verhaal: Kampeerwijzer.com.
* en dan willen geloven dat het komt door je vele spierweefsel (elke overeenkomst met bestaande redacteuren, gebeurtenissen, plaatsen of entiteiten berust op louter toeval). ;)

Foss-biba

Piet is de Foss-binnenband aan het testen, en had het afgelopen week weer een lek (na ruim 2050 km). Deze keer zat het lek op de las. Op goed geluk er een plakker op gedaan.
Eerder bericht (Traag leeglopende binnenband) over de Foss-binnenand.

Snoek en Alpha 7

  • De eerste Snoek is perfect uit de mal gekomen.
  • Eigenaar en velomobielbouwer Jan Wijnen van VelomobielWorld, gunt zichzelf een Alpha 7 na jaren van hard werken. Hij is vooruitstrevend in zijn afmontage… een 12 speed cassette, armsteun, stuursticks (was: tankbesturing), fietscomputer in het midden van de bovenbody en een nieuw ontworpen kettingblad van Daniel Fenn!

Op e-fietse

Terwijl jij amechtig tegen de wind in voortploetert word je, net niet fluitend, ingehaald door een minzaam opzij kijkende voortpeddelende fietser. Hoe kan dat nou? Is het een fiets met trapondersteuning, of nog erger een speed-pedelec.
Niels van der Laan en Jeroen Woe vonden de melodie van 'Op fietse' door Skik geschikt om er met een andere tekst (min of meer nedersaksisch) op terug te kijken. De titel is hetzelfde gebleven: Op fietse.

Sarrazin 3D

'Pixelman' Christoph Sarrazin heeft een van zijn vele ontwerpen van velomobielen ook beschikbaar gesteld (2017) als 3D-model (fb).
Zo had hij het uiterlijk (fb) in gedachten.

Het, voor zover bekend, enige andere vrij verkrijgbare 3D-model van een velomobiel is de Mango.

Liggend fietsen 1984

Polygoon heeft beelden van de 'toekomst van fietsen'. Let wel, zo dachten ze er in 1984 over.
Er wordt gestart met ligfietsen: diverse trikes en een Windcheetah (fb).

Mochet Velocar

Colin heeft een Mochet Velocar, ‘Modèle Confort Familial’ (fb) uit 1934 aangeschaft om deze te restaureren. Familal? Ja, naast twee volwassenen konden ook twee kinderen mee.

Als directe concurrent van de Velodyne met Marcel Berthet heeft Charles Mochet ook een gestroomlijnde versie van de Velocar (fb) gemaakt.

Carver ligger

Ontwerper Tom Hovan en bouwer Davis Carver hebben een titanium ligfiets gemaakt: de Zevo, een prachtige fiets. Zie zijn blog over de Zevo (met vele video's) of algemener de ideeën, zoals het waarom van de geometrie.
Er is op Bentrider Online een discussie over de Zevo.

Bachetta verkoopt trike divisie

Bachetta heeft de verkoop van de trike divisie (CT2.0 lijn) aan CarbonTrikes Zweden afgerond.
De carbon trike CT2.0 is door beide producenten ontwikkeld.

Velomobilist ‘must stoaken’

De vakbeweging FNV sector Metalektro heeft een staking afgekondigd voor de werknemers van deze sector. Als RTV Noord opnames maakt van dit gebeuren, komt daar een werknemer aan met een bijzondere fiets om zich in te laten schrijven.
(De naam van de velomobilist is bij de redactie bekend, en er wordt niet over gecorrespondeerd).

Zeezotje

Chris rijdt ergens in Vlaanderen een trike vermomt als Zeezotje (fb) rond.

Cycle Vision racetrack Sloten

Ian, ligfietsers en liefhebber van de Microsoft Flight Simulator, heeft een kijkje genomen op de racebaan van Sloten (fb). Het ziet er verrassend realistisch uit, hoewel er toch nog wat op aan te merken valt (bij de start-finish kan nog wel wat aandacht aan besteed worden).

Voorlopig staat Cycle Vision nog steeds in de agenda, en met de komende versoepelingen op gebied van restricties vanwege de corona, mogen we hoop houden dat het door mag gaan.

Roulandt

Je kan een Roulandt (fb) restaureren, maar je kan hem ook aan de muur hangen.

Zoekplaatje

De oplossing van het zoekplaatje kwam deze keer van Hans Wessels, in de vorm van de bij de plek behorende coördinaten. Alexander wist in klare taal te vermelden dat die coördinaten naar Gramsbergen leidden. Gerwin (aka Fietsbennie), de vroege vogel die de foto heeft gemaakt, wist ons te vertellen dat de naam van de sculptuur 'Hello Sailor!' was.
Via de mail kregen we van Erik van Olst nog meer aanvullende informatie: dit kunstwerk, in de volksmond 'De Scheepsbrug' genoemd, bij de Vechtbrug tussen Gramsbergen en Ane, is gemaakt door Jeroen Doorenweerd. Je kunt er via een trap op klimmen en hebt dan een mooi uitzicht over de Vecht. Ook kun je er geluidsfragmenten horen over de Vecht en haar geschiedenis.

Reacties

Fietsbennie op vr 23 apr 2021 om 14:06

Leuk is ook om te vermelden dat als je ligfietsroute NL rijdt praktisch langs kunstwerk komt, tussen Coevorden en Engeland. Goed weekend allemaal.

Theomez11 op vr 23 apr 2021 om 21:10

AUB niet luisteren naar BMI. Het is een compleet achterhaalde parameter met een enorme bias tegen langere mensen (groei is in 3 dimensies, en een kwadratische vergelijking past daar niet bij....). BMI was ontworpen toen rekenmachientjes nog niet bestonden (en de gemiddelde mens een stuk kleiner was).

enduro op zo 25 apr 2021 om 11:29

# HET ZIJN STUURSTICKS.

Bij de Alpha 7 van Jan Wijnen wordt gesproken over ‘Tankbesturing’ en dat is een WONDERLIJK misverstand want bij een VM kan geen sprake zijn van ‘Tankbesturing’ want zo’n stuursysteem bestaat o.a. per definitie uit o.a. 2 rupsbanden. Waarschijnlijk is het zo dat de benaming ‘Tankbesturing’ een NL-vertaling is van ‘Panzerlenkung’, een term die vaak voorkomt op bijvoorbeeld het zeer gewaardeerde en veel gelezen Velomobilforum.de .
.
Er bestaan geen Velomobielen met rupsbanden, daarom ook geen Velomobielen met Panzerlenkung en het misverstand wordt nog wonderlijker want het fenomeen ‘Panzerlenkung’ bestaat an sich ook al niet want deze lenkung behoort (aanvankelijk) domweg tot de groep ‘rups(band)voertuigbesturing-met-stuursticks (Kettenfahrzeuglenkhebeln)’ dat is (/was) niet speciaal iets voor Panzers maar gewoon iets van rupsvoertuigen in het algemeen zoals bijvoorbeeld rupsgrondverzetmachines, de eerste rupsvoertuigen waren namelijk ruwterreinvoertuigen zoals tractoren, de Panzer/(rijdende water-)Tank kwam later.
https://en.wikipedia.org/wiki/British_heavy_tanks_of_World_War_I#Mark_I
.
Zelf leerde ik lang geleden op de cursus ‘rupsvoertuigmonteur M 113’ https://nl.wikipedia.org/wiki/M113) voor de stuurknuppels de internationale benaming ‘(stuur-)sticks’ te gebruiken: https://i.pinimg.com/originals/b7/44/e8/b744e8830867eb3743d3f9726b7250fb.jpg
.
Deze sticks werden bij de M113 veel later vervangen door een soort Vliegtuig-/Formule 1 achtig stuur. https://i.pinimg.com/originals/fe/2b/97/fe2b9733cc7b6f0ce2dcb621a35f44dd.jpg
.
De Duitse Leopard tank (1962-) heeft ook een vliegtuigstuur.
Het kan nog wonderlijker; de beruchte Duitse Tiger tank (1942), Panzerkampfwagen VI Ausführung E, had een autostuur, geen Kettenfahrzeuglenkhebeln/stuursticks.
http://www.alanhamby.com/transmission.shtml#:~:text=The%20Tiger%20was%20the%20first,use%20thanks%20to%20hydraulic%20assistance.
.
Kortom, ‘VM met Panzerlenkung’ is in meerdere opzichten een wonderlijk misverstand want sinds 1942 bestaat de moderne Deutsche Panzerlenkung o.a. uit een auto- of vliegtuigstuurtje, geen stuursticks.

PietV op zo 25 apr 2021 om 13:19

Bedankt voor de mooie en uitgebreide uiteenzetting over stuursticks.

RAPT0065 op zo 25 apr 2021 om 14:41

Maar, Panzerlenkung bekt wel lekker.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.