Nederlands English Français Deutsch
Werkzeuge

Tips voor veilig rijden...

Datum 30 April 2013 12:44

koen

antworten (3)

Overgenomen van een oude ANWB kaart:

Kies een zelfbewust en duidelijk gedrag:

* Neem een duidelijke plaats in op de rijbaan, steek goed zichtbaar uw hand uit als u wilt afslaan en aarzel niet. Daardoor zien automobilisten beter wat u van plan bent en kunnen zij rekening met u houden.

* Blijf minstens een meter van de stoeprand, waterkant of berm. U valt dan beter op en voorkomt dat automobilisten u passeren terwijl er eigenlijk geen ruimte is. Daarom is het soms ook veiliger om met z'n tweeën naast elkaar te fietsen.

* Houd ook een meter afstand van geparkeerde auto's. U loopt dan minder gevaar bij plotseling openslaande autodeuren of het onverwachte wegrijden van een auto. Passeer meerdere geparkeerde auto's bij voorkeur in een rechte lijn.

* Ga bij kruispunten met verkeerslichten, als er plaats is, vóór de auto's staan. Het geeft u meer ruimte en tijd om over te steken of af te slaan, u ondervindt minder hinder van naar rechts afslaande auto's en u hebt niet veel last van uitlaatgassen.

27 Jun 2003 00:00

Links afslaan

* Als u wilt voorsorteren, begin daar dan niet te laat mee. Kijk goed om u heen en geef duidelijk richting naar links aan.

* Let op de overige verkeersdeelnemers en zoek oogcontact. Daardoor benadrukt u uw aanwezigheid en u weet zeker dat u gezien bent.

* Blijf richting aangeven tijdens het voorsorteren en ga niet té dicht op de middenstreep rijden. U voorkomt dan dat u aan beide zijden gepasseerd wordt.

* Beslis vervolgens wanneer en waar u de oversteek naar links wilt maken. Lukt dat niet direct, aarzel dan niet om op een logische plek te stoppen om nogmaals goed te kijken en uw bedoelingen duidelijk te maken.

* Bij drukke kruispunten is het vaak veiliger om niet voor te sorteren, maar de linksafmanoeuvre te maken door twee keer over te steken.

27 Jun 2003 00:00

Goed zichtbaar

* Zorg dat voor- en achterlicht in orde zijn. Ruiterlampjes zijn absoluut onvoldoende.

* Zorg ervoor dat de reflectoren (achter, in de wielen of op de banden en zo mogelijk ook voor) in orde zijn. Pedaal reflectoren zijn niet zo van belang voor ligfietsen.

Draag bij voorkeur lichte, zo mogelijk reflecterende kleding. Vooral bij slecht weer is dit belangrijk.

27 Jun 2003 00:00

Ligfiets.net 2.0

Inhalte der Webseite

E: redactie@ligfiets.net

Technik der Webseite

E: webmaster@ligfiets.net