Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap 0Reageer

Quesjer, van binnen uit (elektriek)

Gecreëerd op 21 januari 2012 14:25

Categorieën: Stroomlijn, Verlichting

HET UITGANGSPUNT:

Een velomobiel van Velomobiel.nl is al behoorlijk af. Maar ik ben natuurlijk zo'n eigenheimer die zo zijn eigen ideeen en wensen heeft. Ik rijdt plm. 10.000 km/jaar, dus dat zijn heel wat uurtjes. Ook in het donker, met regen, mist, met verblindende autokoplampen en zo voort. En daarom wil ik graag een fiets die me als een jas past, met alle voorzieningen die ik van belang vind om veilig en comfortabel te kunnen rijden.

Veiligheid bestaat natuurlijk uit passieve en actieve veiligheid. Actieve veiligheid is de manier waarop je zelf door het verkeer gaat, veel of weinig risico nemend dus. Passieve veiligheid bestaat uit het ontwerp (stevige carosserie, rolbar, reflectiestickers etc. etc. maar ook uit de verlichting, waarvan een deel door mij aangelegd. Ook heb ik gekozen voor een "jasje" met veel contrast, maar daarvoor kun je beter mijn andere zelfbouwproject bekijken.

REMLICHT

In de tijd dat ik de fiets ontving nog (net) niet mogelijk: een remlicht. Toch een heel belangrijk item. Bij een gewone fiets houdt iemand zijn voeten stil, en dat zie je. Als je remt in een VM kun je dat nergens aan zien. Dus is een remlicht een belangrijke toevoeging.

Dit remlicht bestaat uit 4 leds, welke tegelijkertijd het achterlicht vormen. Twee leds zijn "om het hoekje" gemonteerd, zodat ook van de zijkant goed zichtbaar is dat er geremd wordt.

De remschakelaar zit bij de remhevel, en om te voorkomen dat ie ook brandt als de fiets geparkeerd staat is er een onderbrekingsschakelaar gemonteerd bij de stuurklem: stuur naar voren duwen is alle verlichting uit.....

KNIPPERLICHTEN

Velomobiel bouwt het al in. Mooi vlak ingebouwde leds, die net door de stroomlijn piepen. Wat ik wil is toch anders. Ik wil ze niet alleen voor en achter, maar ook ingewerkt in kapjes bij de spiegels. Hoog geplaatst dus, en vrijwel rondom zichtbaar. knippers bij de spiegels hebben het grote voordeel dat je dat welhaast vanaf 300 graden kan zien als ze naar linksvoor en rechtsvoor gemonteerd worden. Dat is (nog) beter dan de 140 graden van de normale configuratie.

(voorbeeldje: Als ik nu op een fietsstrook een rotonde nader, en als fietser rechtsaf wil slaan, dan kan een auto die van links komt niet zien dat ik wil afslaan. Dus moet ie onnodig voor mij remmen, want ik zou de rotonde kunnen volgen. Als ik knipperlichten heb die ook vanaf de andere zijkant zichtbaar zijn, dan kan ie dat wel zien.)

1-watt Leds voldoen goed. Nog feller kan ook: 3-watters. Betekent dat je overdag beter zichbaar bent, maar natuurlijk wel een veel grotere stroomvraag. Niet twee 1-watt = 2 watt maar 4 3-watt - 12 watt. Van de andere kant branden ze natuurlijk niet erg lang. En ja, soms moet je kiezen.....

KOPLAMP

Hiervoor heb ik weinig hoeven doen. De fraaie uitvoering van Velomobiel waarbij een Inoled 20+ in de neus is ingebouwd. En nog mooi in hoogte verstelbaar ook, door middel van een derailleurhendeltje. Wel heb ik de koplamp vervangen door de Extreme, welke nog feller zou moeten zijn. Zou moeten, want de mijne was van de eerste generatie, en die beloofde meer dan ie kon waarmaken. Hij is inmiddels omgeruild.....En een bak licht dat ie geeft.....
REM- ACHTER EN GEDIMD ACHTERLICHT

De drie bovengenoemde mogelijkheden zijn gecombineerd. Ik heb LEDS vlak ingebouwd, twee achter, en achter/opzij aan elke zijkant ook een.

Met een schakelaar bij de remhevel overbrug ik een weerstand waardoor de felste stand oplicht. Bij het aanzetten van de verlichting brandt de middenstand. En ik heb nog een stand extra voor de twee achterste leds. Als je nl. in het donker in een groep rijdt, dan zijn de leds in de middenstand nog zo fel dat je achterrijders verblindt. Daarom een dimstand om deze extra te kunnen temperen.
CLAXON

Ik heb al veel geexperimenteerd met toeters en bellen.

Fietsbellen zijn gewoon niet luid genoeg om te worden gehoord.

De luchthoorn Airzound klinkt erg hard, maar is lastig te monteren zonder jezelf de fiets uit te toeteren. Bovendien klinkt ie ook agressief.

Autoclaxons kun je gebruiken, maar die kosten veel piekstroom (laatst gemeten, 3 ampere) en geven anderen het verkeerde signaal dat er een auto aankomt. Stel dat je op een fietspad zit. Mensen voor je denken dan onterecht dat een auto op de hoofdweg claxoneert, en die reageren dan dus niet.

Nu heb ik een electronisch alarmtoeter. vraagt 0.15 ampere, Ik geef twee korte stootjes. (TSJIEP-TSJIEP) Dat klinkt als een enorm harde vogeltsjilp. Een onbekend geluid.... dus mensen willen weten wat ze hoorden en gaan omkijken. Omdat ie lekker luid is kun je al ver tevoren waarschuwen. Bijna altijd gaat het nu alsvolgt:

Ik geef TSJIEP-TSJIEP. Mensen kijken om (zwaaien daarbij meestal naar links uit) zien me aankomen, beginnen te lachen, en zwaaien weer naar rechts. Vroeg genoeg om mij op de normale snelheid langs te laten.
BERMLICHT

Op mijn woonwerk-route heb ik een probleem met verblinding in de winterperiode. (half november tot half februari) Ik moet een paar kilometer aan de linkerkant rijden waar ik compleet wordt verblind door tegemoetkomend verkeer wat net wat hoger rijdt, en koplampen in nederland staan naar links afgesteld: daar rijdt ik dan dus..... Om het nog extra lastig te maken: er staan geen strepen op het grauwe asfalt, dus de grens tussen weg en berm is dan helemaal niet meer te zien. Soms is de berm kapotgereden, en dat is dan een diepe plas. (need I say more......)

Bij het omwisselen van de Inoled had ik die 20+ dus over.Die heb ik nu bovenop de rolbar gezet. Ik kan 'm richten naar linksvoor op de bermrand, en hoef dan niet meer richting koplampen te kijken. Het blijft lastig met die felle koplampen, maar ik kan nu tenminste altijd de bermrand blijven zien. Bovendien schijnt die lamp ook bovenop mijn helm, waardoor ook mijn zichtbaarheid in het verkeer flink toeneemt. Gelukkig schermt mijn helm keurig het licht naar de spiegels af, zodat ik niet verblind wordt door m'n eigen bermlamp.....

Ik heb de montage zo gedaan dat ie op de plaats komt van de normaal gemonteerde trekhaak, en een snoertje binnendoor met een schakelaar, en dan ingeplugd in een 12-volt stopcontact.

HOOFDSCHAKELAAR in combi met Rem- achterlichten en koplamp.

Tegenwoordig monteert Velomobiel.nl een remlicht standaard. Dat was nog niet zo bij aflevering van Quesjer. Er zijn ook wat lastige probleempjes op te lossen. Ik wil dat het remlicht altijd functioneert, ook overdag: dus je mag het remlicht niet uit kunnen zetten. Aan de andere kant wil je niet dat het remlicht brandt als de fiets geparkeerd staat. (en dat doe je door de rem aan te trekken, en omdat er maar een remhendel is.....) Een ander punt is dat ik nog wel eens wil vergeten de verlichting uit te zetten: lege accu bij terugkomst.....

Mijn oplossing: Een hoofdschakelaar die gecombineerd is met een stuurklem. Als ik het stuur naar me toehaal, dan staat de schakelaar open, en kan alle verlichting branden. Als ik het stuur in de klem druk, dat is naar voren duwen, dan gaat de schakelaar dicht: alle verlichting uit. Dus ook het remlicht. Het stuur naar voren duwen doe je zoiezo al om uit te kunnen stappen. Een deel van het circuit blijft wel altijd onder stroom staan. De 12-volt stopcontacten geven stroom voor Ipod, GPS, oplader zodat ik evt. de accu kan opladen in de fiets, en niet de GPS uitvalt als ik even uitstap. Bovendien mag het circuit voor alarm natuurlijk ook niet zonder stroom zitten als ik weg ben.....

Natuurlijk kan ik met de schakelaar op het dashboard wel alle stroom afschakelen d.m.v. de schakelaar welke schakelt van accu 1 via nul naar accu twee. (in de middenstand ofwel nul is dus alles afgeschakeld..... d.m.v. twee leds kan ik zien of en welke accu staat ingeschakeld.)

Redactie

Reacties (0)